Bricscad оглас Arhitekti Tomic
 Прва страна
 Производи
 Куповина
 О Бриксису
 Новости
 Подршка
 Преузимање
 Контакт

BricsCAD V17 / додавање ЛИСП програма у окружење:

За почетак Вам саветујемо да направите посебну омотницу за ЛИСП програме, нпр. C:\Program Files\BricsCAD\BricsCAD\Lisp, па да све ЛИСП програме стављате у њу. То ће Вам омогућити да исте ЛИСП програме користите у различитим верзијама Брикскеда, јер на једном рачунару можете истовремено користити најновије са ранијим издањима, користећи јединствени кључ. Затим, путању до ове омотнице (или више путања до својих различитих програма) додајте у списак системских путања, на следећи начин:

 1. отворите образац за подешавања (Settings), из истоименог менија:

  Settings menu

 2. На екрану ће се појавити образац Settings:

  Settings Dialog

 3. Овај образац се иначе користи за подешавање свих радних параметара програма. Сада у поље за тражење унесите реч path, па кликћите на стрелицу на доле све док не дођете до подешавања које се види на следећој слици: 4. Затим кликните на квадратић у коме су три тачке, крајње десно. Отвориће се образац у коме су приказане све путање до омотница у којима су фајлови које BricsCAD аутоматски налази:

  Folder List

 5. Сада можете да кликнете два пута на празно поље у списку, или на иконицу Add Folder, па затим можете ручно унети путању до омота, или кликом на квадратић са три тачкице отворити образац за избор путање: 6. Кликом на Select Folder, додаћете изабрани омот у списак, а онда позатварајте све претходне обрасце кликом на дугмад OK. Сада сте путању додали у списак који Брикскед претражује када тражи фајлове, тако да ће моћи да нађе све пратеће фајлове Вашег ЛИСП програма.
 7. Када смо завршили овај први корак, идемо даље - потребно је учитати програм у Брикскед. У зависности од тога да ли желите да Вам се програм учитава увек по покретању Брикскеда, или само онда када Ви то желите одабраћете један од следећих начина.
 8. Ако желите да се програм увек учитава по покретању Брикскеда, онда отворите основни омот у коме Брикскед тражи фајлове (обично је то c:\Program Files (x86)\Bricsys\BricsCAD V17 en_US\Support\), и ако у њему нема фајла on_start.lsp, направите такав фајл. Такође можете направити тај фајл и у омоту у коме се налазе Ваши ЛИСП програми, а који сте у претхнодним корацима додали у путању за претрагу. Сада помоћу неког текст уређивача (нпр. Notepad) отворите тај фајл и у њега додајте линију ЛИСП кода: (load "moj lisp program.lsp"), па снимите фајл. Приликом следећег покретања, Брикскед ће учитати и Ваш програм.
 9. Ако желите да се програм учитава увек при отварању новог цртежа, онда све урадите као у тачки 8, осим што ћете наћи и уредити фајл on_doc_load.lsp уместо on_start.lsp.
 10. Ако желите да се програм учитава само кад Ви то хоћете, онда из менија Tools, одаберите ставку Load Application...

  Tools Menu

 11. У обрасцу који следи (на слици), додатјте и пронађите путању до свог ЛИСП програма (поступак је исти као у тачкама 4 и 5), и кликните на OK, након чега ће Ваш ЛИСП програм (мада се овде могу додавати и све друге врсте програма које Брикскед препознаје: Arx/Brx, VBA и SDS) бити приказан у списку. Одатле можете учитати програм или га избацити из меморије, а можете и подесити да ли ће се тај програм учитавати увек по покретању Брикскеда.

Садржај:
Уопштено
Могућности
Проспекти
О најновијем издању
Аутокед - поређење
Преузимање
Бесплатни додаци
Подешавања
Куповина
Најчешћа питања

Продавница:
Сада све наше производе можете наручити е-поштом